Innovatie, een Obstacle Run 2.0

Innovatie is een hot topic binnen veel organisaties. De ene start-up hotspot wordt verdrongen door de andere. Grote bedrijven plaatsen hun innovatieafdeling fysiek buiten de eigen poorten om ze niet te laten beïnvloeden (remmen) door de bestaande organisatie.

Google voor de grap eens ‘innovatie tips’. Veel adviezen, ervaringen en gouden regels passeren de revue. Allemaal met een kern van waarheid, waar je je voordeel mee kan doen. Ook binnen onze organisatie is innovatie een speerpunt. Zowel voor de Xelvin groep als voor Beeliners, een van de nieuwe start-ups. Onderstaand een aantal ervaringen die ik de afgelopen periode heb opgedaan.

Innovate together

Innovaties kunnen uit alle hoeken van de organisatie komen, vanuit het veld, de staf of directie. Het is belangrijk dat innovatie leeft binnen organisaties, anders ga je op elkaar zitten wachten. Dan krijgt de directie het verwijt: ‘We krijgen de ruimte niet om iets te ontwikkelen’. En dan hoor je de directie: ‘We willen graag dat medewerkers met ideeën komen, alleen niemand komt met iets goeds’. Dan is het spel van de pot en de ketel op de wagen, denderend naar een diepe klif. Dat wil je niet. Vanuit het management van organisaties moet richting gegeven worden over de toekomst, hoe ziet het speelveld eruit. Vervolgens kunnen medewerkers binnen dit speelveld op zoek naar nieuwe mogelijkheden waarbinnen ongeremde creativiteit de vrije loop kan gaan. Dan ga je elkaar inspireren in plaats van op elkaar wachten. Dan wordt het leuk.

Uitvoering is key

Een wijs man zei ooit: als je het kan bedenken is het gebeurd. Zo is het ook met nieuwe bedrijven. Hoe geniaal, creatief en goed je ook bent, waarschijnlijk heeft iemand anders het ook wel bedacht. In Silicon Valley waren tientallen/honderden Youtube’s en Whatsapp’s. Toch kent de massa deze 2 succesverhalen, de anderen zijn een vredige dood gestorven. Een idee hebben is 1, je idee realiseren is 2. Degene die het snelst naar de markt gaat en zich onderweg kan aanpassen die wint. Zoals Reid Hoffman, oprichter van LinkedIn verkondigd: ‘If You’re Not Embarrassed By The First Version Of Your Product, You’ve Launched Too Late’.

Vraag de markt

Geen twijfel, dit is het meest geniale idee dat je ooit hebt gehad. Er is alleen 1 uitdaging, dat weten je toekomstige klanten nog niet. En de pest is, de markt bepaalt uiteindelijk of zijn op jouw nieuwe formule zitten te wachten. Of zij hier de toegevoegde waarde van zien om hiervoor te betalen. Ga vooral met je idee de markt op, ook al is het maar 40% af. Vraag de markt om je te helpen richting de 100% te komen. Dan weet je dus snel of er markt is, en hoef je niet alles zelf te bedenken. Grote kans dat je dan ook snel je eerste klanten te pakken hebt, ze hebben het immers mede zelf bedacht. En geruststellende gedachte, de markt verandert zo snel dat je de 100% toch niet gaat halen. Die illusie kan je dus laten varen. Vraag anderen wat ze van je idee vinden in plaats van het idee verkopen. Voor veel commercieel ingestelde mensen is dit een uitdaging, het gaat je wel de meeste inzichten opleveren. De meest stroeve, ongemakkelijk gesprekken hebben mij de meeste inzichten gegeven.

Stoppen is een succes!

Als je met een nieuw concept aan de gang gaat, kan je er in de loop van de tijd achter komen dat het niet succesvol gaat worden. Vervelend, dat had je je toch heel anders voorgesteld. Het kan timing zijn, het kan inhoud zijn, niet de juiste kartrekkers aan boord, wat het dan ook moge zijn. Je zou moeten stoppen, dat gevoel bekruipt toch steeds vaker. Maar je wilt niet stoppen, want stoppen is falen. De uitdaging is om stoppen te zien als een succes. Aanmodderen is namelijk makkelijker. Hoef je niks aan je stakeholders uit te leggen. Sterke mensen durven te stoppen, die steken hun kop niet in het zand. In SIlicon Valley is failliet gaan een succes. Je hebt het geprobeerd, je durfde all-in te gaan. Uitvoering is wellicht wat extreem, de gedachte zit absoluut een kern van waarheid in.

Ongetwijfeld nog veel meer lessen te leren, nog meer obstakels die we moeten gaan ontwijken. Wat dat betreft is het Obstacle Run 2.0. Je weet van tevoren dat je vies wordt, schrammen gaat oplopen en dat het vechten is. Maar die voldoening als het gelukt is, daar doe je het voor. Het welverdiende drankje na afloop. Dan kan je ook genieten van alle tegenslag die je hebt gehad, hoe onwaarschijnlijk dat tijdens de tocht ook lijkt! Dus ik zou zeggen: veel plezier tijdens de volgende snoekduik in de modderpoel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.